تصويربرداري

تصويربرداري

معرفي بخش تصويربرداري: بخش تصويربرداري بيمارستان محك در طبقه منفي دوی ساختمان شماره 2 (ساختمان یادمان میترا سادات ميرباقري) قرار دارد و شامل قسمت‌هاي راديولوژي، سونوگرافي، CT Scan،  MRI، سنجش تراكم استخوان و OPG است.

جهت گرفتن نوبت از اين واحد با شماره تلفن‌های 23501000-021  و 23501780-021 و 021-23501781  تماس بگیرید.

براي مشاهده بيمه‌هاي طرف قرارداد، اينجا كليك کنید.

معرفي پزشكان –          دكتر نگار افسر- متخصص راديولوژي- مسئول فني بخش تصويربرداري

–          دكتر مسعود مولوي- متخصص راديولوژي

–          دكتر مريم ملك افكار- متخصص راديولوژي

 

 

 

 

CT Scan
معرفي كلي سی تی اسکن یا توموگرافی کامپیوتری (Computed Tomography scan (CT scan یکی از روش های پیشرفته تصویربرداری پزشکی است. سی تی اسکن چطور انجام می‌شود؟  امروزه استفاده از سی تی اسکن جزء جدایی ناپذیر در تشخیص و حتی درمان  بسیاری از بیماری ها شده است. برای انجام سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می شود. در این روش باریکه نازکی از اشعه ایکس درجهات مختلف به اندام بیمار تابانده می شود. این اشعه از تمامی بافت هایی که سر راه آن قرار دارند عبور کرده و مقداری از آن که از طرف مقابل اندام خارج می شود، توسط دتکتور (Detector) یا آشکارسازهای حساسی دریافت می گردد. این دتکتورها اشعه را به جریان الکتریکی تبدیل می کنند.  بدین ترتیب اطلاعات به صورت شدت جریان الکتریکی که متناسب با شدت اشعه و جذب آن در بدن است گردآوری شده و به کامپیوتر مرکزی سی تی اسکن ارسال می شود. این کامپیوتر اطلاعات را پردازش کرده و نتیجه آن به صورت تصاویر متعددی که سطح مقطع اندام را نشان می دهند، بر روی مانیتور دستگاه مشخص می شود. در صورت لزوم این تصاویر بر روی فیلم چاپ می شوند.

تصاویر سی تی اسکن با دقت بسیار بیشتر از تصاویر رادیوگرافی ساده، شکل استخوان ها و بسیاری از بافت های دیگر بدن را نشان می دهند.

موارد كاربرد: موارد سي تي اسكن هاي قابل انجام در بخش تصويربرداري بيمارستان محك عبارتند از:

·         سي تي انژيوگرافي مغز ، گردن ، آئورت توراسيك و شكمي ، لگن و اندامها

·         سي تي اسكن اختصاصي سه بعدي ارگان ها

·         سي تي اسكن هاي اختصاصي و روتين قسمتهاي ديگربدن

·         سي تي اسكن هاي اختصاصي ارتوپدي

آمادگي ها: – چون در سی تی اسکن از اشعه ایکس استفاده می شود، قبل از تهیه آن، پزشک معالج باید در جریان باردار بودن بیمار زن قرار گیرد. استفاده از این روش تصویربرداری در سه ماهه اول بارداری ممکن است مشکلاتی را برای جنین بوجود آورد. بنابراین استفاده از آن برای خانم های باردار ممنوع است.

– دستگاه سی تی اسکن در داخل اتاق بزرگی قرار دارد که هوای داخل آن نسبتا خنک است. این دستگاه به شکل یک حلقه بزرگ است که یک تخت در درون آن قرار گرفته است. برای تهیه تصاویر سی تی اسکن، بیمار بر روی تخت دراز کشیده و سپس تخت در داخل حلقه حرکت می کند. بيمار در حين انجام سي تي اسكن بايد بي حركت باشد و در صورت لزوم نفس خود را مطابق راهنمايي كارشناس سي تي اسكن نگه دارد.

-در موارد با كنتراست تزريقي مطابق درخواست پزشك معالج ، بايد6 ساعت قبل از تزريق ناشتا بود.

-در موارد با كنتراست خوراكي مطابق درخواست پزشك معالج، بايد از 6 ساعت قبل از انجام كار ماده حاجب خوراكي به تدريج و مطابق  دستورالعمل داده شده توسط کارشناس ميل شود.

 

 

 

 

MRI
معرفي كلي MRI يك روش تصوير برداري بسيار جديد و مدرن مي باشد كه با توجه به علايم يا بيماري شما پزشك متخصص درخواست انجام آن را مي دهد. MRI ازلحاظ لغوي يعني تصويربرداري با تشديد مغناطيسي پس بر اساس نام آن در اين روش تصويربرداري يك ميدان مغناطيسي مورد استفاده قرار مي گيرد. كه در صورت رعايت نكردن موارد ايمني ممكن است خطرات بسيار زيادي همراه داشته باشد. اين مركز مجهز به دستگاه MRI 1.5  تسلا مي باشد.
موارد كاربرد و آمادگي ها: انجام MRI بسته به درخواست پزشك و عضو مورد نظر از 10 دقيقه تا 1 ساعت متغير است. پس بعد از قرار گرفتن بر روي تخت MRI و وارد شدن به تونل مخصوص با آرامش كامل از هرگونه تكان خوردن پرهيز كنيد. در مورد آزمون هاي MRI مربوط به شكم ،‌ريه و سيستم صفراوي بايد همكاري هاي لازم را بعد از آموزش ديدن توسط كارشناسان MRI با ايشان بفرماييد ( به منظور حبس نفس و يا بيرون دادن نفس). با توجه به اينكه MRI فاقد هرگونه اشعه مي باشد هيچگونه خطري ناشي از تابش اشعه بيمار را تهديد نمي كند.

 

1-      زمان درنظر گرفته شده براي شما به اين معني است كه شما در آن زمان بايد در بخش حضور داشته باشيد و ممكن است  زمان انجام آزمون با زمان در نظر گرفته شده به دلايل خاص منطبق نباشد.

2-      بيمار يا همراه بيمار بايد فرم مربوط به پذيرش MRI را به طور كامل و با حوصله پر نموده و امضا نمايد در صورت ناقص بودن فرم بخش از انجام MRI معذور مي باشد.

3-      حتما كليه ي MRI، CT scan و آزمايشات قبلي را همراه داشته باشيد.

4-      ورود همراهان بيمار به داخل اتاق MRI ممنوع مي باشد مگر با تشخيص كارشناس MRI بعد از اطمينان از بي خطر بودن براي همراه بيمار.

5-      مراجعه جهت دريافت جواب MRI با هماهنگي پذيرش انجام مي گيرد و جهت دريافت جواب MRI از مراجعه به اتاق كارشناسان خودداري فرماييد.

6-      در صورتي كه بيمار داراي پيس ميكر( باطري قلب) ، سمعك، حلزون داخل گوش، استنت هاي قلبي يا عروقي، كليپس هاي آنوريسم، پلاتين، تركش، اعضاي مصنوعي و غيره مي باشد به هيچ وجه نبايد وارد اتاق MRI شود زيرا مرگ بيمار يا وارد آمدن آسيب هاي جدي جبران ناپذير به بيمار حتمي است.

7-      ورود بيمار با ويلچر، عصا، واكر، برانكارد به داخل بخش MRI ممنوع مي باشد.

8-      بيمار بايد كليه ي لباس هاي خود بجز شورت را خارج كرده و لباس مخصوص MRI را كه از داروخانه ي بيمارستان تهيه كرده بپوشد.

9-      ورود ساعت، موبايل، كليد، كارت هاي اعتباري، كارت سوخت و تلفن و غيره به داخل اتاق MRI ممنوع است و در صورت ورود ، اين تجهيزات به سرعت مي سوزند.

10-  در صورتي كه MRI با تزريق براي شما درخواست گرديده است بايد از قبل با هماهنگي با كارشناس هاي MRI اقدام به تهيه داروها نموده و روز انجام آزمون ناشتا باشيد.

11-  در صورتي كه MRI از سيستم صفراوي شما درخواست گرديده MRCP ، حتما يك عدد راني آناناس همراه داشته باشيد و حداقل به مدت 8 ساعت ناشتا باشيد از نوشيدن مايعات قبل از انجام آزمون به مدت 8 ساعت كاملا پرهيز كنيد.

12-  صداهاي ايجاد شده در داخل MRI به دليل ميدان هاي مغناطيسي بوده و كاملا طبيعي است و در هنگام انجام آزمون MRI كارشناسان مربوطه توسط دوربين مداربسته و ميكروفن تعبيه شده در داخل دستگاه تصوير بيمار را ديده و صداي بيمار را مي شنوند و جاي هيچگونه نگراني وجود ندارد.

تذكر بسيار مهم: قبل از ورود به داخل اتاق MRI شما بايد كليه ملزومات فلزي از قبيل سمعك، دندان مصنوعي، كليد، تلفن همراه، عينك، گيره ي مو، جواهرات، ساعت، پول، كارت اعتباري، سكه، ( سوتين براي خانمها) را خارج كرده و لباس مخصوص MRI را بپوشيد.

لطفا هرگونه سئوال يا نكته مهم را با كارشناسان MRI قبل از ورود به اتاق MRI در ميان بگذاريد.

به هيچ وجه قبل از كارشناسان MRI وارد اتاق MRI  نشويد.

 

 

 

 

سونوگرافي
معرفي كلي امواج مورد استفاده در سونوگرافی امواج فراصوتی بوده که از جنس امواج صوتی و در واقع صدا هستند و ضرری برای بدن ندارند.  جنس آنها دقیقا مانند صدا است ولی به علت بالا بودن فرکانس یا بسامد  قابل شنیدن  توسط گوش انسان نیستند. با این حال خواص صوت را دارند یعنی در برخورد با موانع منعکس میشوند.

برای انجام سونوگرافی، به توسط یک وسیله خاص که پزشک (سونولوژیست (روی اندام بدن قرار میدهد امواج صوتی با فرکانس بالا که برای گوش انسان قابل شنیدن نیستند به درون بدن تابانده میشوند. این امواج بعد از برخورد به بافت های مختلف بدن بازتابیده شده و امواج بازتابش شده به توسط همان دستگاه مجددا دریافت میشود.

درون بدن انسان از بافت های مختلفی درست شده که توانایی آنها در بازتابش امواج صوتی متفاوت است. بعضی از آنها امواج صوتی را بهتر و بعضی کمتر منعکس میکنند. پس شکل و ساختار بازتابش امواج صوتی در سونوگرافی تابعی از شکل و مواد تشکیل دهنده بافت های درونی بدن است که مورد تابش قرار گرفته است.

امواج بازتابیده شده از بدن به توسط یک کامپیوتر تجزیه و تحلیل شده و به تصویر تبدیل میشود. پزشک متخصص تصویربرداری این تصاویر را بر روی مانیتور دستگاه دیده و ممکن است بعضی از آنها را چاپ کند.
در سونوگرافی، بیشتر بافت های نرم اندام دیده شده و بررسی میشوند. پس سونوگرافی وسیله مناسبی برای تشخیص مشکلات استخوان نیست ولی با آن میتوان بعضی مشکلات عضلات، رباط ها، تاندون ها و بسیاری بافت های دیگر را بررسی کرد.

سونوگرافی ممکن است بصورت دو بعدی و یا سه بعدی باشد. همچنین میتوان تصویر سونوگرافی اندام را در حال حرکت و فعالیت دید.

سونوگرافی داپلر چیست؟

نوع خاصی از سونوگرافی به نام سونوگرافی داپلر Doppler Sonography وجود دارد. این روش تصویربرداری براساس پدیده داپلر کار میکند و هدف از انجام آن بررسی میزان و سرعت جریان خون در وریدها و شریان های بدن است.

سونوگرافی داپلر برای اندازه گیری جریان خون  استفاده می شود. در این سونوگرافی از امواج صوتی با فرکانس بالا (اولتراسوند) استفاده می‌شود تا با گلبول‌های قرمز خون برخورد کنند و پس از بازگشت آن را به صورت تصاویر سونوگرافی داپلر نشان دهند.

موارد كاربرد سونوگرافی داپلر می‌تواند سرعت جریان خون را اندازه گیری کند.

سونوگرافی داپلر به تشخیص مشکلات زیر کمک می‌کند:

– لخته شدن خون

– عملکرد ضعیف وریدها در رگ پا (نارسایی‌های وریدی(

– انسداد شریانی

– کاهش گردن خون به پاها (بیماری عروق محیطی(

– عروق ورم کرده (آنوریسم(

– باریک شدن عروق مانند آنچه ممکن است در عروق گردن ایجاد شود

 

 

 

راديولوژي
معرفي كلي در سالهای اخیر رادیولوژی فول دیجیتال ( رادیوگرافی فول دیجیتال ) در اکثر کشورهای جهان به تدریج جای تصویربرداری های سنتی با پرتوی ایکس ( رادیولوژی با تیوب های low و فیلم ) را گرفته است . بخش رادیولوژی فول دیجیتال مرکز تصویربرداری بيمارستان محك دارای سیستم های رادیولوژی با فلت پنل و سایر دتکتور های تصویر برداری با اشعه ایکس است. این سیستم نسبت به سیستم های نیمه دیجیتال دارای برتری های زیادی بوده منجمله این که در سیستم های  نیمه دیجیتال (سی آر  CR )  به دلیل  استفاده از اکثر قسمتهای سیستم های رادیولوژی سنتی تنها کاست مورد استفاده در رادیولوژی سنتی جای خود را به کاست های CR داده که به این ترتیب در کارتخوان دستگاه تصویر دیجیتال ایجاد می شود . استفاده از سیستم های سنتی و نیمه دیجیتال کم کم منسوخ شده زیرا در این سیستم ها تغییر چشمگیری در کاهش دز اشعه و تنظیمات اتوماتیک دیافراگم و … که در روش های رادیولوژی  فول دیجیتال وجود دارند، مشاهده نمی شود.

مزایای سیستم های رادیولوژی فول دیجیتال  :

● در رادیولوژی تمام دیجیتال نسبت به رادیولوژی سنتی ضریب خطا بسیار پایین تر می باشد زیرا بر اساس نرم افزار داخلی دستگاه دز اشعه و تمامی کمیت های تصویر برداری بصورت خودکار ( یا نیمه خودکار ) تنظیم و بهینه شده و اثر نقش بسته بر روی دتکتور بطور همزمان شدت پرتو خروجی از تیوپ رادیولوژی را کنترل می نماید . این خود باعث می شود علاوه بر کاهش دز اشعه و حذف تعداد دفعات تکرار تصویر برداری ٬ تصویر بسیار مطلوبی ایجاد شود همچنین بر اساس مشخصات دتکتور مورد استفاده در این سیستم ها ٬ نرم افزار داخلی سیستم بصورت خودکار اقدام به اصلاح تصویر خروجی از دتکتور می نماید تا تصویری در نهایت دقت و کیفیت ایجاد شود . البته بجز امکانات تغییر و اصلاح نرم افزاری بر روی تصاویر و کمی بهتر شدن کیفیت آنها ( به دلیل ماهیت کاست های CR ) شاهد بهینه شدن تابش پرتو ایکس ( در نتیجه کاهش دز دریافتی بیمار ) و کنترل همزمان بر روی تصویر در حال ثبت در سیستم های سی ار نمی باشیم .

سیستم PACS (Picture Archiving Communication System): این سیستم شامل تجهیزات نرم افزاری و سخت افزاری جهت ایجاد یک شبکه داخلی بین تمامی تجهیزات تصویر برداری در مرکز درمانی ٬ سیستم ذخیره و آرشیو تصاویر با فرمت دایکام ( که خود شامل مکانی امن دارای حجم بسیار بالایی از حافظه سخت افزاری ( Hard Disc )  جهت ذخیره تصاویر و سایر مشخصات بیماران می باشد ) ٬ ارتباط با محل مشاهده و تفسیر تصاویر گرفته شده ( Work Station ) و در نهایت قابلیت تبادل اطلاعات تصاویر با سایر مراکز درمانی و اینترنت می باشد . این سیستم امکان مشاهده و دسترسی پزشکان به تصاویر و سابقه بیماران را بصورت آنلاین با استفاده از خطوط پر سرعت اینترنتی فراهم می آورد .

● با استفاده از رادیولوژی دیجیتال فاصله زمانی بین تصویر برداری و تحویل تصویر نهایی رادیولوژی بسیار کاهش می یابد . از این رو این سیستم ها برای استفاده در موارد اورژانس بسیار مناسب خواهند بود .

 

آمادگي ها: – چون در راديولوژي از اشعه ایکس استفاده می شود، قبل از تهیه آن، پزشک معالج باید در جریان باردار بودن بیمار زن قرار گیرد. استفاده از این روش تصویربرداری در سه ماهه اول بارداری ممکن است مشکلاتی را برای جنین بوجود آورد. بنابراین این روش برای خانم های باردار ممنوع است.

– دستگاه راديولوژي در داخل اتاق بزرگی قرار دارد که هوای داخل آن نسبتا خنک است. بيمار در حين انجام راديولوژي  بايد بي حركت باشد و در صورت لزوم نفس خود را مطابق راهنمايي كارشناس راديولوژي نگه دارد.

 

 

 

 

 

BMD (سنجش تراكم استخوان)
معرفي كلي اندازه گيري تراكم استخوان با استفاده از روش DEXA(Dual-Energy X-ray Absorptometry)، به شكلي دقيق بدون درد و با ايمني كامل، تراكم مواد معدني را در بافت استخواني شما تشخيص مي دهد. در حين آزمايش كامل، بيمار به شكلي راحت بروي تخت دراز كشيده و در همين حال دستگاه دو ناحيه از بدن (مثل مفصل ران و ستون فقرات كه بيشتر در معرض شكستگي ناشي از پوكي استخوان هستند) را اسكن مي نمايد.
موارد كاربرد: دستگاه سنجش تراكم استخوان از ميزان بسيار كمي اشعه ايكس در حين آزمون استفاده مي كند و اين آزمون در مجموع بسته به نواحي كه تحت آزمون قرار مي گيرند بيشتر از چند دقيقه طول نمي كشد. در حين اين كار هيچ تزريق يا دردي احساس نمي كنيد.
آمادگي ها: در صورتيكه آمادگي خاصي را دريافت ننموده ايد در روز آزمايش به طور عادي غذا بخوريد ولي از 24 ساعت قبل از آزمايش از خوردن مكمل هاي حاوي كلسيم خودداري فرماييد.

يك هفته قبل از آزمايش سنجش تراكم استخوان نبايد عكس رنگي دستگاه گوارش با ماده حاجب خوراكي باريم يا تزريق راديوايزوتوپ داشته باشيد.

 

پزشکان فعال در بخش تصويربرداري